Karczek pieczony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    0,5-0,6 kg
  • marchewka

    2 sztuki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • Czosnek naturalny

    3-4 ząbki
  • Stek z grilla Prymat

    3 opakowania
  • pieprz świeżo mielony

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4 sztuki
  • ziele angielskie

    3 sztuki
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

  • musztarda

    3-4 łyżki
  • olej

  • wino czerwone

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karczek kroimy na równej wielkości plastry i delikatnie klepiemy tłuczkiem. Marchewkę kroimy w plastry, cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy lub blendujemy. Warzywa i przyprawy mieszamy ze sobą dodając olej. Do marynaty wrzucamy karczek, tak by był przykryty i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki (oczywiście można go włożyć na krócej, ale wtedy smak nie będzie tak intensywny). Mięso układam na blaszce wyścielonej folią aluminiową, warzywa również wrzucam na blachę. Piekarnik ustawiam na 170 stopni i trzymam w nim mięso przez około godzinę (wszystko zależy od tego jak bardzo wypieczony karczek lubicie). Potrawę podaję z pieczonymi ziemniakami, które wcześniej obgotowywuje przez ok. 10 minut a następnie wrzucam na chwilę do tej samej marynaty, w której było mięso i daję je do pieczenia na pół godziny razem z karczkiem.

Wszystkie podane w przepisie ilości są tylko orientacyjne, dlatego zachęcam do modyfikowania ich jak i całego przepisu.
Co prawda zioła i wino nie są podstawowymi składnikami przepisu, jednakże potrawa smakuje o wiele lepiej razem z nimi, szczególnie jeśli mamy dostęp do świeżych ziół.

Marynaty można użyć dwa razy, o ile nie pozostawimy w niej starych kawałków mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat