Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek otulony pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1 kg
pieczarki 400 g
cebula 1 szt
przyprawy
sól
kostka czosnkowa
Musztarda chrzanowa Prymat
chili Birds Eye
sos sojowy jasny
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek otulony pieczarkami

Kroki postępowania

1
Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić na średniej grubości plastry. Każdy z nich oprószyć posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i mixem chili. Układać kawałki mięsa w naczyniu próżniowym lub innym skrapiając każdy kawałek sosem sojowym.
Krok 1 - Karczek otulony pieczarkami foto
2
Tak przygotowane mięso szczelnie zakryć i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Krok 2 - Karczek otulony pieczarkami foto
3
Następnego dnia na patelni rozgrzać olej, ułożyć karkówkę i podsmażyć z obu stron. Gdy się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w nie za cienkie plasterki pieczarki. Podlać odrobiną wody i wkruszyć kostkę czosnkową.
Krok 3 - Karczek otulony pieczarkami foto
4
Dusić pod przykryciem do miękkości. Karkówkę można podać np. z ziemniakami i surówką z młodej kapusty.
Krok 4 - Karczek otulony pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 28.08.2012 17:05
dla mnie mięsko pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak