Karczek otulony pieczarkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    1 kg
  • pieczarki

    400 g
  • cebula

    1 szt
  • przyprawy

  • sól

  • kostka czosnkowa

  • musztarda chrzanowa

  • chili Birds Eye

  • sos sojowy jasny

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karczek otulony pieczarkami foto
Karkówkę opłukać, osuszyć i pokroić na średniej grubości plastry. Każdy z nich oprószyć posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i mixem chili. Układać kawałki mięsa w naczyniu próżniowym lub innym skrapiając każdy kawałek sosem sojowym.
Krok 2 - Karczek otulony pieczarkami foto
Tak przygotowane mięso szczelnie zakryć i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Krok 3 - Karczek otulony pieczarkami foto
Następnego dnia na patelni rozgrzać olej, ułożyć karkówkę i podsmażyć z obu stron. Gdy się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w nie za cienkie plasterki pieczarki. Podlać odrobiną wody i wkruszyć kostkę czosnkową.
Krok 4 - Karczek otulony pieczarkami foto
Dusić pod przykryciem do miękkości. Karkówkę można podać np. z ziemniakami i surówką z młodej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 28.08.2012 17:05
dla mnie mięsko pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat