Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składnik główny
-
karkówka
1 kg bez kości
Zalewa
-
woda
2,5 l -
sól do smaku
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżeczka -
papryczka ostra
4 szt -
chrzan ze słoika
3 łyżka -
Musztarda delikatesowa Prymat
3 łyżka -
majonez tradycyjny
2 łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
ziele angielskie
2 szt
Sposób przygotowania
Do garnka wlać wodę.
Dodać składniki zalewy i zagotować.
Zalewę przestudzić i włożyć do niej umyty karczek.
Zalewę z mięsem zagotować, gotować 5 minut i zostawić pod przykryciem do wystudzenia.
Gdy zalewa wystygnie ponownie zagotować wszystko i gotować kolejne 5 minut.
Ponownie zostawić mięso w zalewie i wystudzić.
Karczek wyjąć potem z zalewy na talerz, schłodzić w lodówce i podawać zamiast wędlin do pieczywa.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się