Karczek duszony w czerwonym winie z miodem i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    800 gram
  • wino czerwone wytrawne

    200 mililitr
  • miód

    3 łyżka
  • czosnek

    3 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion warzywny

    1 litr
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczka
  • sól

    do smaku
  • mąka

    3 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    2 łyżka
  • żurawina

  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karczek pokroić na centymetrowe plastry, lekko rozbić. Przełożyć do miski. Dodać wino, miód, posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w ósemki i żurawinę. Mięso natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Co jakiś czas mięso obracać. Zamarynowane mięso osuszyć na ręczniku papierowym, posolić i oprószyć pierzem, obtoczyć w mące i smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Przełożyć do garnka. Zalać połową marynaty wraz z żurawiną. Dolać bulion dodać paprykę i koncentrat. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa i zredukowania sosu. W razie potrzeby dolać więcej bulionu. Pod koniec duszenia sos doprawić solą, pieprzem i dodać łyżkę masła. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EmciaPichci 25.02.2014 12:12
mmm na pewno rozpływa się w ustach :)
andrej 04.02.2014 19:56
To na pewno jest pyszne
Olga_SK 11.12.2013 14:33
Mięso i słodkość to moje ulubione połączenie :)
Megg 10.12.2013 19:06
wspaniały obiad
elka72 10.12.2013 18:59
To musi być smaczne,bo wygląda rewelacyjnie.
joanna30 10.12.2013 18:18
Pyszny obiadek :)
Marlenka.S 10.12.2013 17:52
przepysznie zrobiona karkóweczka
patryska76 10.12.2013 17:02
Palce lizać! ;-)
IwonaDD 10.12.2013 16:47
wygląda bardzo smacznie
noninka77 10.12.2013 16:17
rewelacja:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat