Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z ciecierzycą, suszonymi grzybami i śliwkami
- aromatyczna kapusta z ciecierzycą, suszonymi grzybami i śliwkami
- tradycyjne danie wigilijne
- wspaniały dodatek do uroczystego obiadu
Śliwki i grzyby wcześniej namoczyć w wodzie (ok 1 godzinę)
Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, znów zalać świeżą wodą i zagotować. Przełożyć na mały ogień.
Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do kapusty, wrzucić przyprawy (gorczycę, ziele angielskie, pieprz).Gotować do miękkości kapusty.
Śliwki przekroić na pół, grzyby drobno pokroić (tego nie musicie robić, jeśli lubicie duże kawałki grzybków). Wrzucić do kapusty.
Cieciorkę i czerwoną fasolę wrzucić na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, wymieszać z kapustą.
Gotować na wolnym ogniu jeszcze pół godziny.
Smacznego!!