Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta włoska marynowana na szybko

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1,2 kg
Koperek suszony Prymat 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
olej 100 ml
woda 1 szkl.
ocet 10 % 70 ml
ocet jabłkowy do smaku
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta włoska marynowana na szybko

Kroki postępowania

1
Kapustę włoską obrać z zewnętrznych liści, opłukać i osączyć - pokroić w cząstki.
Krok 1 - Kapusta włoska marynowana na szybko foto
2
Jak najcieniej pokroić - ja robię to malakserem z tarczą szatkującą.
Krok 2 - Kapusta włoska marynowana na szybko foto
3
Posypać solą morską, wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut, aż kapusta przywiędnie, wypuści sok i zmniejszy znacznie swoją objętość.
Krok 3 - Kapusta włoska marynowana na szybko foto
4
Do kapusty dodać zioła, wodę, ocet, olej i cukier.
Dokładnie wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika lub dużego słoika.
Krok 4 - Kapusta włoska marynowana na szybko foto
5
Wstawić do lodówki na 24-48 godzin.

Podawać do obiadu.
Krok 5 - Kapusta włoska marynowana na szybko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 08.12.2012 21:50
teresa o - jak to surówki - kiedy zwiędnie i straci troszkę koloru, nigdy nie wygląda, jak świeżo przygotowana... akurat z kapusty włoskiej chyba najlepiej się trzyma ;)
Habibi 08.12.2012 21:48
W efekcie smakuje troszkę, jakby kiszona, bo smak octu zanika - pozostaje tylko kwaśny smak. Jest dość pikantna, bo taka jest kapusta włoska. Proponuję przygotować małą ilość na próbę, np. z małej główki kapusty.
Sroczka 08.12.2012 20:37
Jestem ciekawa jak smakuje taka kapusta. Brzmi ciekawie.
teresa18 08.12.2012 18:06
czy po kilku dniach, przechowywania w lodówce, nie traci na wyglądzie
Habibi 08.12.2012 17:02
Ja dwa dni trzymałam w lodówce zanim zaczęłam ją jeść, ale spokojnie może postać - ocet konserwuje.
Joanna46 08.12.2012 16:32
Pewnie taka kapusta może postać kilka dni. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak