Kapusta włoska duszona z masłem, koperkiem i skwareczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

  • masło

  • koperek

  • podgardle wędzone

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej
kilka plasterków podgardla wędzonego
4 łyżki masła
1 czubata łyżeczka mąki
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, cukier

sposób przygotowania: podgardle (ew. wędzony boczek) pokroić w paseczki i zesmażyć na gorącej patelni na skwarki. Kapustę grubo pokroić usuwając grube nerwy z liści, przełożyć do garnka. Wlać ok. 1-1,5 szkl. wody, dodać po 1/2 łyżeczki soli, cukru i dusić kilka minut pod przykryciem. Miękkie masło wymieszać z mąkę na pastę i dodać do półtwardej kapusty. Mieszać żeby dobrze się rozprowadziło i dusić razem jeszcze chwilę żeby kapusta zmiękła, ale nie rozgotowała się. Na koniec dosypać koperek i skwarki, ew. doprawić do smaku.
Ja taką kapustę podaję jako dodatek do obiadu, ale pyszna jest nawet sama.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magdziorka6 16.02.2012 18:43
mniam
Grażyna13 09.12.2011 14:18
Podoba mi się :)
Ewa104 15.10.2011 12:25
Lubię kapustę włoską choć dotąd inaczej ją przyrządzałam. Bez skwareczków.
Misia90 02.09.2011 14:59
ekstra
Marysia 02.09.2011 13:41
super
Karolina69 02.09.2011 13:28
fajne
Agnieszka_B 26.07.2011 10:30
Kapusta mistrzowsko przyrządzona!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat