Kapusta włoska duszona z masłem, koperkiem i skwareczkami

Kapusta włoska duszona z masłem, koperkiem i skwareczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

  • masło

  • koperek

  • podgardle wędzone

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej
kilka plasterków podgardla wędzonego
4 łyżki masła
1 czubata łyżeczka mąki
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, cukier

sposób przygotowania: podgardle (ew. wędzony boczek) pokroić w paseczki i zesmażyć na gorącej patelni na skwarki. Kapustę grubo pokroić usuwając grube nerwy z liści, przełożyć do garnka. Wlać ok. 1-1,5 szkl. wody, dodać po 1/2 łyżeczki soli, cukru i dusić kilka minut pod przykryciem. Miękkie masło wymieszać z mąkę na pastę i dodać do półtwardej kapusty. Mieszać żeby dobrze się rozprowadziło i dusić razem jeszcze chwilę żeby kapusta zmiękła, ale nie rozgotowała się. Na koniec dosypać koperek i skwarki, ew. doprawić do smaku.
Ja taką kapustę podaję jako dodatek do obiadu, ale pyszna jest nawet sama.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

magdziorka6

16.02.2012 18:43
mniam

Grażyna13

09.12.2011 14:18
Podoba mi się :)

Ewa104

15.10.2011 12:25
Lubię kapustę włoską choć dotąd inaczej ją przyrządzałam. Bez skwareczków.

Misia90

02.09.2011 14:59
ekstra

Marysia

02.09.2011 13:41
super

Karolina69

02.09.2011 13:28
fajne

Agnieszka_B

26.07.2011 10:30
Kapusta mistrzowsko przyrządzona!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat