Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

kapusta po wiejsku

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała
1 szt
masło
1 łyżka
słonina
20 dkg
wołowina
80 dkg
włoszczyzna
1 pęczek
sok z cytryny
2 łyżki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
jabłko winne
5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta po wiejsku

Gotujemy wywar z mięsa i włoszczyzny,miękkie mięso studzimy przepuszczamy przez maszynkę i przyprawiamy solą i pieprzem.Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.Umytą kapustę kroimy wzdłuż na pół wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut,wyjmujemy przelewamy zimną wodą,osączamy i oddzielamy liście.Duży rondel smarujemy masłem wykładamy warstwą liści a pózniej warstwami układamy pokrojoną w cienkie plastry słoninę,jabłka na nich warstwę mielonego mięsa a na końcu liście kapusty.Zalewamy przecedzonym bulionem przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i dusimy około półtora godziny aż bulion odparuje.Podajemy z ziemniakami i sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak