Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona z kminkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 10 kg
marchewka 1-1,5 kg
sól
kminek Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona z kminkiem

Kapustę opłukać i obrać z pierwszych liści ( jeśli są brzydkie), poszatkować wg. uznania. Marchewkę obrać i opłukać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę wymieszać razem z marchewką, dodać soli (ja dałam ok 9 dużych łyżek). Następnie dodać kminek w dowolnej ilości ( jeśli ktoś nie lubi może go pominąć). Dokładnie wszystko wymieszać i przekładać do beczki . Kapustę układać warstwowo dobrze ją przy tym ubijając, żeby puściła soki. Tak układamy i ubijamy aż skończą nam się składniki.
Kapustę przykrywam wyparzanym talerzem dociskając wyparzonym kamieniem i pozostawiam na kilka dni. Następnie naszą kapustę przekłuwam aby odeszły gazy. Pozostawiam ją w beczce pod przykryciem w chłodniejszym miejscu, a część kapusty przekładam do słoików dobrze je ubijam i szczelnie zamykam.
Smacznego:))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DdWw 15.12.2023 19:05
Bleh, lubię kminek ale w kapuście kiszonej powoduje, że śmierdzi ona pleśnią i stęchlizną. Kminek proponuję dodać po ukiszeniu.
gacopierz23 27.07.2014 11:59
przydatny zapas na zimę
Małgorzata9 06.06.2014 23:23
uwielbiam taką kapustę
Bernadeta1 04.06.2014 14:49
wygląda bardzo smacznie
halinah 04.06.2014 10:37
lubię taką :)
pajbek 04.06.2014 09:43
Super kapusta :-)
Konczi 04.06.2014 09:05
Świetna kapusta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak