Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KAPUSTA KISZONA NA ZIMĘ

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 10 kg
sól 10 łyżek
marchew 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: KAPUSTA KISZONA NA ZIMĘ

Kapustę wsypujemy do dużej miski(jeśli kupiliśmy poszatkowaną, a jak nie to musimy ja jeszcze pokroić), zasypujemy solą i pozostawiamy na godzinkę. W tym czasie obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej marchew. Dodajemy ją do kapusty, dokładnie wszystko mieszając. Kapustę odciskamy i układamy w kamiennym garnku, mocno ubijając piąstkami. Na wierzchu powinno zostać trochę soku. Kładziemy talerzyk i przyciskamy czymś ciężkim. Odstawimy kapustę na 10 dni. Co drugi dzień kapustę przebijamy szpikulcem, aby ja odgazować. Gdy kapusta ukiśnie, przekładamy ją do słoików. Pod nakrętkę typu twist podkładamy cieniutką folię, aby nakrętki nam nie zardzewiały. I w ten sposób możemy cieszyć się smakiem swojej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anula 30.11.2012 18:18
Oj tak i na suróweczkę:)
KRYS 25.11.2012 12:58
Zima jak znalazł, na kapuśniaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak