Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta grzybowa z marchewką i czosnkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała mała główka
marchew 1 duża
czosnek 2 ząbki
cebula duża
grzyby suszone mielone do smaku
masło 100 g
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Kapustę podawać jako dodatek do drugiego dania.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta grzybowa z marchewką i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Kapustę poszatkować i obgotować w osolonej wodzie.
Odcedzić, ale niezbyt dokładnie.
Krok 1 - Kapusta grzybowa z marchewką i czosnkiem foto
2
Cebulę dość grubo pokroić i zeszklić na 2-3 łyżkach oleju.
Krok 2 - Kapusta grzybowa z marchewką i czosnkiem foto
3
Dosypać nieco zmielonych suszonych grzybów i jeszcze chwilę poddusić.
Krok 3 - Kapusta grzybowa z marchewką i czosnkiem foto
4
Kapustę przełożyć do szerokiego garnka, dodać cebulę i doprawić solą, pieprzem oraz płynną przyprawą do zup. Podlać odrobiną wody, dodać większą część masła i dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Kapusta grzybowa z marchewką i czosnkiem foto
5
Dołożyć średnio startą marchew, wymieszać, nakryć pokrywką i udusić do miękkości.
Krok 5 - Kapusta grzybowa z marchewką i czosnkiem foto
6
Na koniec dodać resztę masła, wyciśnięty czosnek i ew. doprawić do smaku pieprzem i solą ziołową.

Krok 6 - Kapusta grzybowa z marchewką i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak