Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem

Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wino białe wytrawne

    1 szkl.
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • olej

    5-6 łyżek
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • ocet winny

    do smaku
  • kapusta czerwona

    2 kg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem foto
Kapustę poszatkować, przełożyć na dużą patelnię lub do szerokiego rondla, polać olejem, posolić i dokładnie wymieszać.
Postawić na niewielkim płomieniu i ogrzewać, stale mieszając, przez ok. 5 minut.
Krok 2 - Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem foto
Podlać szklanką wody, nakryć i dusić 15 minut. Odkryć, odparować, zalać winem, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusić 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem foto
Kiedy odparuje wino, kapustę lekko zakwasić octem winnym. Wymieszać, przełożyć do salaterki i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić przed podaniem.

Do zimnej kapusty można dodać utarte jabłko oraz posiekaną cebulę lub szczypiorek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Katarzyna/kate1980 03.10.2013 20:02
koniecznie muszę wypróbować przepis bo jest rewelacyjny
Habibi 01.10.2013 09:32
Ja uwielbiam duszoną czerwoną kapustę, choć u mnie w domu Mama zawsze robiła z niej tylko tradycyjne surówki. U teściowej 20 lat temu spróbowałam podobnej i wpadłam jak śliwka w kompot ;) Teraz robię ją w wielu wersjach - jest tak smaczna, że zazwyczaj część jeszcze na ciepło zjadam, a po schłodzeniu niewiele do obiadu zostaje ;)
Łucja 30.09.2013 23:30
nigdy takiej nie robiłam, ale musi być pyszna!
joanna30 30.09.2013 18:38
Pyszny dodatek do obiadu :)
sylwia_mc 30.09.2013 18:36
bardzo lubię czerwoną kapustę, takiej nie próbowałam jeszcze ale już widzę że na pewno będzie pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat