Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wino białe wytrawne

    1 szkl.
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • olej

    5-6 łyżek
  • sól

    do smaku
  • cukier

    do smaku
  • ocet winny

    do smaku
  • kapusta czerwona

    2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem foto
Kapustę poszatkować, przełożyć na dużą patelnię lub do szerokiego rondla, polać olejem, posolić i dokładnie wymieszać.
Postawić na niewielkim płomieniu i ogrzewać, stale mieszając, przez ok. 5 minut.
Krok 2 - Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem foto
Podlać szklanką wody, nakryć i dusić 15 minut. Odkryć, odparować, zalać winem, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusić 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Kapusta czerwona duszona z białym winem i czosnkiem foto
Kiedy odparuje wino, kapustę lekko zakwasić octem winnym. Wymieszać, przełożyć do salaterki i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić przed podaniem.

Do zimnej kapusty można dodać utarte jabłko oraz posiekaną cebulę lub szczypiorek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 20:02
koniecznie muszę wypróbować przepis bo jest rewelacyjny
Habibi 01.10.2013 09:32
Ja uwielbiam duszoną czerwoną kapustę, choć u mnie w domu Mama zawsze robiła z niej tylko tradycyjne surówki. U teściowej 20 lat temu spróbowałam podobnej i wpadłam jak śliwka w kompot ;) Teraz robię ją w wielu wersjach - jest tak smaczna, że zazwyczaj część jeszcze na ciepło zjadam, a po schłodzeniu niewiele do obiadu zostaje ;)
Łucja 30.09.2013 23:30
nigdy takiej nie robiłam, ale musi być pyszna!
joanna30 30.09.2013 18:38
Pyszny dodatek do obiadu :)
sylwia_mc 30.09.2013 18:36
bardzo lubię czerwoną kapustę, takiej nie próbowałam jeszcze ale już widzę że na pewno będzie pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat