Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 250 g
kwas z kapusty 1/2 szkl
kiełbasa (czosnkowa)
ziemniaki 250 g
boczek wędzony 200 g
cebula
mąka 2 łyżki
śliwki suszone 6 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka
Ziele angielskie całe Prymat kilka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 3 łyżki
sól i pieprz
Majeranek suszony Prymat
natka pietruszki 1 łyżka
włoszczyzna

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą

Kapustę odcisnąłem, pokroiłem dość drobno. Sok zachowałem. Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia. Zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 20 minut.
Śliwki po umyciu zalałem wodą i odstawiłem na kilka minut, aż zmiękły. Po odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem na kawałki.
Ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Przełożyłem do garnka, zalałem wodą , posoliłem ,dodałem przyprawy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Ugotowałem do miękkości.
Boczek pokroiłem w kostkę , cebulę drobno posiekałem. Boczek wytopiłem, dodałem cebulę , zeszkliłem. Oprószyłem mąką, mieszając zrobiłem jasną zasmażkę. Posypałem papryką zalałem niewielką ilością wody, dokładnie wymieszałem.
Do garnka z kapustą dodałem ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, zagęściłem przygotowaną zasmażkę. Wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Dodałem 2łyżki śmietany zahartowanej kilkoma łyżkami gorącej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Po rozlaniu do talerzy dodałem kilka kawałków śliwek i posypałem natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak