Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z kapusty kiszonej
Do garnka wlewamy ok. 3 litrów wody, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (włoszczyznę), wędzony boczek i gotujemy wywar. Jak zacznie wrzeć dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki – gotujemy do miękkości.
Gotowy wywar przecedzamy. Warzywa zostawiamy, dodamy je na koniec do zupy. Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości w przygotowanym wywarze. Dodajemy mielony kminek, cząber i majeranek oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki i podsmażamy razem na patelni aż się zarumienią. Dodajemy do zupy. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy ugotowane warzywa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypujemy kapuśniak posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!