Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żeberka
40 dag -
kapusta kiszona
2 garści -
cebula
1 sztuka -
smalec
1,5 łyżki -
ziemniaki
5-6 sztuk -
mąka
-
sól do smaku
-
pieprz do smaku
-
Liść laurowy suszony Prymat
Sposób przygotowania
Żeberka umyć, pokroić na kawałki. Osuszyć.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć żeberka.
Żeberka zalać wodą, postawić do gotowania. Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchew można dodać w całości. Dodać do żeberek po ok. 20 minutach gotowania. Dodać liść laurowy i dalej gotować. Pod koniec gotowania dodać ugotowaną kapustę. Na pozostałym od obsmażenia żeberek tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do zupy, doprawić do smaku i chwilę razem gotować.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się