Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na żeberkach

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj wychodzę do Was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych.

Składniki:

Składniki:

żeberka wieprzowe 700 gramów
marchewki 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
sok z kiszonej kapusty 500 mililitrów
kapusta kiszona 200 gramów
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
Smalec wieprzowy 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na żeberkach

Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, zbieramy szumowiny. Dodajemy przyprawy (1 łyżeczkę soli i mielonego pieprzu), pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki.

Gotujemy do miękkości, wlewamy sok z kiszonej kapusty i drobno posiekaną kapustę. Gotujemy przez 40 minut z dodatkiem kminku.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mąkę, dodajemy chochlę wywaru z zupy, dokładnie łączymy. Wlewamy do całości, dokładnie łącząc.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak