Kapuśniak na żeberkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj wychodzę do Was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żeberka wieprzowe

    700 gramów
  • marchewki

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 sztuk
  • sok z kiszonej kapusty

    500 mililitrów
  • kapusta kiszona

    200 gramów
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżka
  • Smalec wieprzowy

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, zbieramy szumowiny. Dodajemy przyprawy (1 łyżeczkę soli i mielonego pieprzu), pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki.

Gotujemy do miękkości, wlewamy sok z kiszonej kapusty i drobno posiekaną kapustę. Gotujemy przez 40 minut z dodatkiem kminku.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mąkę, dodajemy chochlę wywaru z zupy, dokładnie łączymy. Wlewamy do całości, dokładnie łącząc.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat