Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kapuśniak na rosole

4.9
(47)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kapuśniak na rosole, to jedna z naszych ulubionych polskich zup. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna i sycąca. Przygotujcie ją dla całej rodziny i patrzcie, jak szybko znika z talerzy.

Składniki:

rosół
2 litry
marchew
2 sztuki
kiełbasa podwawelska
100 gramów
Ziele angielskie całe Prymat
kilka ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3-4 liście
Sklep Prymat
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
do smaku
Sklep Prymat
kapusta kiszona
150 gramów
ziemniaki
600 g
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na rosole

Kapuśniak na rosole wyróżnia się wyjątkowym smakiem dzięki połączeniu bogatego, mięsnego wywaru z aromatyczną, kwaśną kapustą. Rosół nadaje zupie głębi i intensywności, wzbogacając jej smak o subtelne nuty mięsa, a zwłaszcza drobiu lub wołowiny. Kwaśna kapusta, ze swoim charakterystycznym, wyrazistym smakiem, idealnie kontrastuje z delikatnością rosołu, tworząc harmonijną, ale jednocześnie pełną wyrazistości zupę. Dzięki temu kapuśniak na rosole jest sycący i rozgrzewający, łącząc tradycję polskiej kuchni z bogactwem smaków.

Kroki postępowania

1

Jak sama nazwa przepisu mówi - kapuśniak na rosole - przepis zaczynamy od wcześniej przygotowanego rosołu, bo to on będzie naszą baza w tym daniu.

Następnie przepłukujemy kapustę kiszoną pod bieżącą wodą, aby nasz kapuśniak nie wyszedł za kwaśny i dodatkowo siekamy gdyby była grubo siekana.

Krok 1 - Kapuśniak na rosole foto
2

W kolejnym etapie kroimy kiełbasę podwawelską w kostkę i razem z kapustą kiszoną dodajemy do rosołu.

Krok 2 - Kapuśniak na rosole foto
3

Marchewki obieramy z skórek i ścieramy na tarce z dużymi oczkami do garnka.

Krok 3 - Kapuśniak na rosole foto
4

Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy w niedużą kostkę i wsypujemy do reszty.
Ziemniaki można wcześniej podgotować w osolonej wodzie 10-15 minut.

Krok 4 - Kapuśniak na rosole foto
5

Całość gotujemy aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. Podczas gotowania dodajemy kilka liści laurowych oraz ziele angielskie.

Krok 5 - Kapuśniak na rosole foto
6

Na koniec do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz Przyprawą do potraw w płynie Kucharek. Smacznego!

Krok 6 - Kapuśniak na rosole foto

Zobacz inne przepisy na różne kapuśniaki:

KAPUŚNIAK

KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH

KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.10.2013 10:31
smaczna zupka
Alex_M 16.02.2013 12:33
mniam!
pajbek 15.02.2013 12:53
Pyszny kapuśniak :-)
Kasnaj 15.02.2013 12:10
Dzięki
Gracer 14.02.2013 19:33
Super
mysza75 14.02.2013 18:39
Fajny prosty obiadek też taki robię :-)
fotoviderek 14.02.2013 18:13
Kapuśniak zawsze dobry :)
Ewa6274879 14.02.2013 13:05
z kiszonej kapusty bardzo smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak