Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak jarski

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 3 duże sztuki
marchewki 2 sztuki
kapusta kiszona 0,5 kg
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak jarski

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, lekko posolić (kapusta jest słona) i gotować do miękkości.
Krok 1 - Kapuśniak jarski foto
2
Kapustę wyjąć ze słoika (sok zachować) i pokroić. Wrzucić do zupy gry warzywa będą już miękkie.
Krok 2 - Kapuśniak jarski foto
3
Dodać listek laurowy, 2 kulki ziela i 4 kulki pieprzu. Gotować kilka minut do miękkości kapusty.
Krok 3 - Kapuśniak jarski foto
4
W tym czasie cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, podlać odrobiną wody i wlać do zupy. Gotować jeszcze chwilę.
Krok 4 - Kapuśniak jarski foto
5
Podawać samą jako pierwsze danie lub z chlebem i ‘wkładką’ (można tu wykorzystać mięso z rosołu lub kawałek podsmażonej kiełbasy) jeśli ma stanowić cały obiad.
Krok 5 - Kapuśniak jarski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 18.11.2013 21:47
bardzo smaczny
Ewelina38 12.06.2013 11:17
oj tak, taka zupka jest mniamniuśna :)
Mati13 20.05.2013 11:16
bardzo smaczny :)
Katarzyna59 25.04.2013 18:58
świetny przepis
Wafelek2601 07.04.2013 10:34
Bardzo apetyczny
Dorota37 12.03.2013 17:39
super zupka :-)
fotoviderek 12.03.2013 17:21
Ciepła, pyszna zupka na zimne dni :)
Rafał10 12.03.2013 14:46
wygląda bardzo smacznie, teraz mogłabym zjeść wszystko (w trakcie czekania na obiadek) :P
mysza75 12.03.2013 14:38
Rozgrzałabym sie ta zupką :-)
manaika 12.03.2013 13:46
w sam raz na obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak