Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 300 g
marchewka 1-2 szt
pietruszka korzeń 1 szt
łopatka bez kości 500 g
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
jałowiec 3 ziarna
przyprawa w płynie 1 łyżka
sól
pieprz
cukier
grzyby suszone 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Grzyby umyć i zalać szklanką wody. Odstawic na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Następnie pokroić w paski. Mięso opłukać, zalać 5 szklankami wody, gotować około 30-40 minut. Dodac marchewkę, pietruszke i gotować jeszcze około 20 minut. Miękkie mieso wyjąć, pokroic na kawałki i z powrotem włożyć do garnka. Następnie dodać grzyby wraz z wodą w której sie moczyły, oraz lekko odciśniętą i pokrojoną kapustę. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem, aż kapusta i grzyby bedą miękkie. Następnie dodać rozgniecione zairna jałowca, zagęścić jasna zasmażką zrobioną z mąki i masła. Doprawic do smaku, solą, pieprzem, i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 27.01.2015 07:29
wygląda zachęcająco
Klausia 04.03.2014 11:14
lubię taką bardzo :)
ONY_za_kare 30.01.2014 12:15
smaczna zupka
Aannkaa82 29.01.2014 17:18
U mnie też na wigilię nie robi się kapusniaku, ale kazdy ma swoje zwyczaje :)
Alex_M 29.01.2014 10:52
Kapuśniak na Wigilię? ;) nieee, ale teraz chętnie bym zjadła porcję :)
Aannkaa82 28.01.2014 21:13
Tylko to mięsko trochę nie pasuje do Wigilii :)
mitek111 28.01.2014 20:56
kapuśniak przypomina się Wigilię:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak