Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 300 g
ziemniaki 4 szt
kiełbasa wędzona duża 1 szt
włoszczyzna 1 pęczek
przecier pomidorowy 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
kminek
sól pieprz i inne
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 ziaren
kapusta biała 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Kroki postępowania

1
Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka i zalać 2l zimnej wody. Wodę doprowadzić do wrzenia, oczyścić z piany.Zmniejszyć gaz i gotować ok 1 godziny. Po pół godziny dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu.

Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru.
Krok 1 - Kapuśniak foto
2
W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać pod zimną wodą).
Kapustę wraz z wodą dodać do rosołu mięsnego.

W oddzielny garnku ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 2 - Kapuśniak foto
3
Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru. Po chwili doprawić do smaku.
Całość powinna się gotować na malutki ogniu ok. 15-30 minut.
Krok 3 - Kapuśniak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jussta 22.11.2013 16:20
fajne jedzonko
Cranberry 22.11.2013 15:30
pycha lubie to !!
Małgorzata106 22.11.2013 12:09
przepyszne danie
Konczi 22.11.2013 08:39
pyszny kapusniaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak