Kapuśniak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar z kości

    1,5 litra
  • cebula

    1 sztuka
  • kapusta kiszona

    60 dag
  • boczek wędzony

    5 dag
  • smalec

    3 dag
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę należy dobrze odcisnąć z soku i pokroić na drobno, przełożyć do garnka, dodać około 1 szklankę wody i zagotować. Gdy już kapusta się ugotuje należy dodać do niej wywar z kości. Ze smalcu i mąki należy przygotować zasmażkę i doprawić nią zupę. Boczek należy pokroić w kosteczkę i dodać do kapuśniaka. Cebulkę należy podpiec na ogniu i dodać do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wrzucić liść laurowy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 11.08.2012 21:41
pyszna zupa
szajba2 16.04.2011 19:24
dawno nie jadłem
Barbara55 25.02.2011 15:18
można pojeść
kielcok1 07.02.2011 15:41
porządna zupa
rakow2 06.12.2010 14:36
nie ma to jak zupa
Iwusia 02.08.2010 23:09
pychotka :)
aginaa 20.06.2010 13:06
mmmm... moja ulubiona:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat