Kapuśniak

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    25 dag
  • boczek wędzony

    20 dag
  • ziemniaki ugotowane

  • cebula

    1 szt
  • olej do smażenia

  • mąka

    1 łyżka
  • włoszczyzna

  • sól

  • pieprz

  • ziele angielskie

  • kapusta kiszona

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso i włoszczyznę , a także liść laurowy i ziele angielskie oraz pieprz,wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie i otrzymamy około pół litra wywaru. Wyjmujemy z garnka mięso i warzywa. Mięso kroimy w kosteczkę. W drugim garnku podgotowujemy kapustę kiszoną, zalewając ją uprzednio około litrem wody. Kiedy się podgotuje, wrzucamy do niej pokrojone mięso, wlewamy bulion. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po czym również dodajemy go do kapusty. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmażamy cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodajemy do niej mąkę, aż się lekko zrumieni, dodajemy odrobinę bulionu, aby mąka się ładnie rozprowadziła.Dodajemy zawartość patelni do kapuśniaku. Gotujemy go jeszcze kilkanaście minut. Ja lubię kapuśniak zjadać z ziemniakami ugotowanymi i podanymi osobno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena80 20.11.2011 23:37
rewelacyjnie wygląda a w smaku to pewnie poezja :)
IKrakowianka 20.11.2011 01:03
ale super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat