Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczki półkruche drożdzowe

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dkg
margaryna 25 dkg
jajko 3 sztuki
śmietana kwaśna 1 łyżka
drożdże 4 dkg
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
kapusta kiszona 80 dkg
cebula 2 duże
pieczarki 30 dkg
olej do smażenia
kminek Prymat
listek bobkowy 1
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarenka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki półkruche drożdzowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę. Drozdze rozetrzeć z łyżeczką płaską cukru i dodać do mąki. Dołozyć margarynę i trochę posiekać , następnie dodać jajka, łyzeczkę soli i łyżkę śmietany i posiekać dobrze nożem a na końcu wyrobić ciasto ( nieszkodzi ,że będą widoczne plamki drozdzowe , tak ma być). Ciasto wyrabiać szybko , aby nie pobierało za dużo mąki. Gotowe zawinąć w folię i schować do lodówki. W tym czasie ugotować kapustę z dodatkiem listka bobkowego i ziarenkami ziela angielskiego. Po ugotowaniu i wystudzeniu dobrze odcisnąć z wody, wyjąć przyprawy .
Krok 1 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto
2
Oczyszczone pieczarki pokroić drobno , cebulę pokroić w kostkę i razem usmażyć na niewielkiej ilości oleju.Następnie połączyć kapustę ze smażonymi pieczarkami , Posiekać na deseczce na drobno , potem w misce dobrze doprawić solą i pieprzem , wymieszać. Ciasto porcjami rozwałkowywać na prostokąty , nakładać wałeczki z kapusty i zlepić boki układając zlepieniem w dół.
Krok 2 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto
3
Powstałe wałeczki pociąć nożem ukośnie , aby powstały romby. Ułożyć na blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem
Krok 3 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto
4
Piec na złoty kolor ok 20-25 minut w 170*C
Krok 4 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto
5
Smakują na ciepło z barszczykiem jak też na zimno
Krok 5 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 28.06.2014 07:59
przepyszne
Kejti 04.03.2014 20:03
Smacznie się prezentują :-)
magduś83 27.02.2014 20:29
i do tego barszczyk :)
IZABELA29 06.11.2013 11:14
pyszne takie do barszczyku i nie tylko
barbara11561 06.11.2013 08:08
uwielbiam takie do barszczyku:)
anemon 06.10.2013 09:17
Jak zwykle się spóźniłam, ale i ja dołączam do grona zachwyconych Twoimi kapuśniaczkami.
IZABELA29 06.10.2013 08:44
już jadę na jednego ,uwielbiam je
Alex_M 05.10.2013 12:11
przepyszne :)
pierniczkowo 05.10.2013 11:37
wspaniałe, uwielbiam!
Kolorowa 04.10.2013 20:31
Muszę takie zrobić
ben-ka 04.10.2013 08:19
Bardzo apetycznie wygladają,pewnie i tak smakują.
Katarzyna/kate1980 03.10.2013 20:02
świetnie wyglądają
teresa18 02.10.2013 18:39
apetyczne kąski
wyattearp 02.10.2013 17:20
super smaczne :)
Habibi 02.10.2013 17:00
Uwielbiam takie kapuśniaczki jako przekąskę :) zamiast słodkiej drożdżówki wolę takie smakołyki :)
artur7 02.10.2013 16:59
uwielbiam pysznosci
Czarnula87 02.10.2013 15:54
bardzo lubię szczególnie do barszczyku :)
msmariusz 02.10.2013 14:53
smacznie , uwielbiam dobre jedzonka
joanna30 02.10.2013 14:48
Wspaniałe i już czuję ich zapach przez monitor ;)))
margaret 02.10.2013 13:28
oj zjadłabym , zjadłabym sobie:)
everay 02.10.2013 12:28
wow!!! pysznie i przepysznie:)
Beatris 02.10.2013 11:58
Porywam jednego... Wyglądają niezwykle smakowicie.
Mniam 02.10.2013 09:51
Lubię takie kapuśniaczki.
gosia47-47 02.10.2013 09:24
jeśli smakuje jak wygląda to na pewno jest pyszne :)
matesko 02.10.2013 09:05
smakowite.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak