Kapuśniaczki półkruche drożdzowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dkg
  • margaryna

    25 dkg
  • jajka

    3 sztuki
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • drożdże

    4 dkg
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • kapusta kiszona

    80 dkg
  • cebula

    2 duże
  • pieczarki

    30 dkg
  • olej do smażenia

  • kminek Prymat

  • listek bobkowy

    1
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4 ziarenka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto
Mąkę przesiać na stolnicę. Drozdze rozetrzeć z łyżeczką płaską cukru i dodać do mąki. Dołozyć margarynę i trochę posiekać , następnie dodać jajka, łyzeczkę soli i łyżkę śmietany i posiekać dobrze nożem a na końcu wyrobić ciasto ( nieszkodzi ,że będą widoczne plamki drozdzowe , tak ma być). Ciasto wyrabiać szybko , aby nie pobierało za dużo mąki. Gotowe zawinąć w folię i schować do lodówki. W tym czasie ugotować kapustę z dodatkiem listka bobkowego i ziarenkami ziela angielskiego. Po ugotowaniu i wystudzeniu dobrze odcisnąć z wody, wyjąć przyprawy .
Krok 2 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto
Oczyszczone pieczarki pokroić drobno , cebulę pokroić w kostkę i razem usmażyć na niewielkiej ilości oleju.Następnie połączyć kapustę ze smażonymi pieczarkami , Posiekać na deseczce na drobno , potem w misce dobrze doprawić solą i pieprzem , wymieszać. Ciasto porcjami rozwałkowywać na prostokąty , nakładać wałeczki z kapusty i zlepić boki układając zlepieniem w dół.
Krok 3 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto
Powstałe wałeczki pociąć nożem ukośnie , aby powstały romby. Ułożyć na blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem
Krok 4 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto
Piec na złoty kolor ok 20-25 minut w 170*C
Krok 5 - Kapuśniaczki półkruche drożdzowe foto
Smakują na ciepło z barszczykiem jak też na zimno

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 28.06.2014 07:59
przepyszne
Kejti 04.03.2014 20:03
Smacznie się prezentują :-)
magduś83 27.02.2014 20:29
i do tego barszczyk :)
IZABELA29 06.11.2013 11:14
pyszne takie do barszczyku i nie tylko
barbara11561 06.11.2013 08:08
uwielbiam takie do barszczyku:)
anemon 06.10.2013 09:17
Jak zwykle się spóźniłam, ale i ja dołączam do grona zachwyconych Twoimi kapuśniaczkami.
IZABELA29 06.10.2013 08:44
już jadę na jednego ,uwielbiam je
Alex_M 05.10.2013 12:11
przepyszne :)
pierniczkowo 05.10.2013 11:37
wspaniałe, uwielbiam!
Kolorowa 04.10.2013 20:31
Muszę takie zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat