Kapuśniaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dkg
  • mleko ciepłe

    1/2 szklanki
  • woda letnia

  • drożdże

    3 dkg
  • jajko

    1
  • żółtko1

    1
  • cukier

    1/2 łyzeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
  • kapusta kiszona

    25 dkg
  • cebula

    1
  • grzybki suszone

    3
  • sól do kapusty

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek . Drożdze rozmieszać z ciepłym mlekiem i wodą dodać cukier i wlac do doleczka w mące. przyprószyć mąką , przykryć ściereczką i odstawić do wyruszania się drożdzy. Grzybki namoczone wcześniej ugotować w kapuście w niewielkiej ilości wody.Cebulę pokroić w kostkę usmażyć, dodać do ugotowanej i odciśniętej kapusty, posiekać wszystko drobno , wymieszać i doprawić do smaku. Do mąki dodać jajko i żółtko, rozpuszczone masło i sól- wyrobić na gładkie , lśniace ciasto i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać , wykrawać prostokąty i, nakladać farsz i zlepiać małe paszteciki . układać na blasze , posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. pół godz w 170*C na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 02.10.2014 10:55
pyszności :)
erym 16.09.2014 19:45
bardzo apetycznie to wyglada...
pajbek 11.02.2014 21:43
Pyszne i do tego takie rumiane :-)
Karolcia12 05.11.2013 10:14
zachęcają do zjedzenia
Seba 15.04.2013 08:15
pyszności, mniam
Wafelek2601 12.03.2013 18:26
Bardzo dobre
Magda60 25.06.2012 19:28
ale narobilas smaka mi tym przepisem
Norgiusz 25.05.2012 06:31
po prostu musze spróbowac!
Ewelina38 10.02.2012 20:05
przepysznie wyglądają :P)
ewaa 28.12.2011 14:47
wyglądają super...a smakują z barszczykiem bosko :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat