Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczek z młodej kapustki
Kapuśniaczek z młodej kapustki - PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę i cebulę obieramy, kroimy drobno. W dużym garnku rozgrzewamy trzy łyżki oleju, szklimy cebulę dodajemy marchewkę i przesmażamy około 2 minuty.
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, poszatkować nożem, włożyć do garnka z warzywami, wrzucić ziele angielskie, liść laurowy, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę i boczek kroimy w grubą kostkę dokładamy do warzyw, zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy wszystko razem około 20 minut, kiedy warzywa będą już miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz natkę pietruszki, włożyć koncentrat pomidorowy gotować około 5 minut.
Śmietanę rozrobić z mąką dodać do kapusty, doprowadzić do zagotowania, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać zupę gorącą .