Kapuśniaczek na żeberku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg kapusty kiszonej

    30
  • cebulka

    1
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziarenka ziela angielskiego

    3-4
  • czubata łyżeczka mąki pszennej

    1
  • sól, pieprz mielony

    do smaku:
  • żeberka

  • ziemniaki

  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberko przekroić na 2-3 kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą tak aby było zakryte, gotować ok. 30 min.. Następnie dodać posiekaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie, gotować następne 15-20 min.. Żeberka wyjąć, obrać mięso od kości i posiekane włożyć z powrotem do kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą w drugim garnuszku, tylko tyle aby były przykryte, ugotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na złoto posiekaną cebulkę, dodać mąkę, rozmieszać, wlać nieco wywaru z żeberek i kapusty, przelać do garnka z nimi. Dodać ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, dosypać lubczyk, doprawić pieprzem i ew. solą (ostrożnie bo żeberka i kapusta były słone), gotować 5-8 min.. Przed podaniem zupa powinna postać ok. 30 min. aby smaki dobrze się przegryzły.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat