Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniaczek

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

woda zimna 2-3 litry
marchewka 1 szt
kapusta kiszona 3-4 garście
ziemniaki 6 szt
kostka rosołowa 1 szt
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku

Zasmazka

mąka pszenna 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
woda zimna 0,5 szklanki

Porada

Kapustę kiszoną w zależności od upodobań nie trzeba przysmażać, można wrzucić prosto z woreczka.

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczek

1. Ziemniaki pokroić w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka z wodą. Gotować. Wrzucić kostkę rosołową.
2. Kapustę kiszoną pokroić drobniej, przesmażyć na tłuszczu. Gdy ziemniaki będą miękkie wrzucić przesmażoną kapustkę do garnka z wodą. Gotować do miękkości.
3. Przyrządzić zasmażkę: tłuszcz rozgrzać na patelni, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki, wlać do całości zupy. Zagotować i ponownie doprawić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.11.2016 14:52
mój tez ulubiony
Łukasz15 06.11.2016 22:55
Mój ulubiony
2milutka 06.11.2016 22:48
pyszna!!!!!
Jolcia_90 06.11.2016 22:12
alebym zjadła :) Super danie na chłodne dni :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak