Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 250 g
kapusta 250 g
kostki rosołowe 2 szt
koperek 1 pęczek
woda 1 l
kalarepa 1 szt
kiełbaski śląskie 2 szt
ziemniaki młode

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką

Kroki postępowania

1
Liście kalafiora, wierzchnie liście kapusty i twarde części kapusty przebieramy i odrzucamy zżółknięte nie nadające się do jedzenia. Następnie wszystko myjemy i kroimy na mniejsze części, żeby szybciej się ugotowały. Tak przygotowane liście zalewamy wodą i gotujemy aż zmiękną, można użyć bulionu na bazie mięsa drobiowego, lub wody od gotowania kalafiora, jeśli taki wcześniej gotowaliśmy kalafior do innego dania.
Krok 1 - Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką foto
2
W przypadku, gdy nie gotujemy zupy na bulionie, dodajemy do zupy kostki rosołowe.
Krok 2 - Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką foto
3
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem na krem i dodajemy posiekany koperek. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli. Zupę doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3 - Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką foto
4
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odlewamy wodę i kroimy ziemniaki na ćwiartki. Kiełbaski kroimy na pół, nacinamy i podsmażamy na patelni. Kalarepę obieramy i kroimy w cienkie zapałki (paseczki).
Krok 4 - Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką foto
5
Do każdego talerza nakładamy paseczki świeżej kalarepy, kilka ćwiartek ziemniaków, nalewamy zupę i wkładamy kiełbaskę. SMACZNEGO!
Krok 5 - Kapuściano-kalafiorowa zupa z wkładką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 09.02.2014 11:04
wspaniała zupka
fotoviderek 11.07.2013 18:49
Pożywna ta kapusta :)
kasienka23 09.07.2013 22:26
ja też rzadko używam, zazwyczaj robię zupy na domowym bulionie, akurat do tej zupki nie miałam bulionu i poszłam na łatwiznę ;) ale też była smaczna :)
Kolorowa 09.07.2013 20:24
kostek nie używam, ale kalafior z kapustą fajne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak