Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
kanie
średniej wielkości -
jaja
3 szt. -
sól do smaku
-
olej do smażenia
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
do obtoczenia
Zalewa na 2 słoiki 1 l.
-
woda
2 i 1/2 szkl. -
ocet
1/3 szkl. -
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarenka -
Liść laurowy suszony Prymat
4 szt. -
cukier
3 łyżki -
sól
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Kanie w zaprawie
2. Zaprawa: wszystkie składniki zagotować. Po czym ułożyć kanie w słoiku i zalać, tak aby pokryło grzyby, ale nie do samej góry. Dobrze zakręcić i wsadzić do garnka, wyłożonego ścierką i zalać ciepłą wodą do dekielka. Pasteryzować ok. 20-25 min.
Nie zalewać ciepłych słoików zimną wodą.![]()
Komentarze (6)