Kanie w zaprawie

Kanie w zaprawie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • kanie

    średniej wielkości
  • jaja

    3 szt.
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia

Zalewa na 2 słoiki 1 l.

  • woda

    2 i 1/2 szkl.
  • ocet

    1/3 szkl.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarenka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt.
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kanie w zaprawie

1. Kanie umyć, osuszyć. Następnie z obu stron oprószyć solą. Potem zamoczyć w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Usmażyć. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
2. Zaprawa: wszystkie składniki zagotować. Po czym ułożyć kanie w słoiku i zalać, tak aby pokryło grzyby, ale nie do samej góry. Dobrze zakręcić i wsadzić do garnka, wyłożonego ścierką i zalać ciepłą wodą do dekielka. Pasteryzować ok. 20-25 min.
paulette17
Nie zalewać ciepłych słoików zimną wodą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

iziona 24.03.2015 18:11
Cały sezon się za nie zabierałam, ale jakos brakło mi zapału :)
paulette17 24.03.2015 14:35
Smakuje trochę jak kotlet schabowy :)
Ola1young 24.03.2015 13:16
ciekawie jak smakuja takie kanie ,my je smazymy przewaznie
misia53 24.03.2015 12:30
świetna zaprawa , więc i grzybki dobre
MałaMi89 24.03.2015 10:22
Nigdy nie próbowałam zamykać kani w słoiku.. Zawsze zjadamy jak kotleta do chleba :) może spróbuję kiedyś :)
kloruś 24.03.2015 09:57
chętnie bym się poczęstowała!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat