Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z kani z pulpetami

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Gulasz, który zrobiłam z kaniami zebranymi przeze mnie w lesie. Uwielbiam te grzyby. Gulasz podałam z pulpetami drobiowymi. Bardzo lubię takie obiady jednogarnkowe. Gulasz jest syty, zawiera dużo warzyw. Zamiast kani możemy dodać do niego na przykładam pieczarki albo boczniaki.

Składniki:

Na gulasz:

kanie 6 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
por 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
wędlina wędzona 0,5 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
natka pietruszki 5 gałązek
olej rzepakowy 4 łyżki

Na pulpety:

piersi z kurczaka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
papryczka chili 1 szczypta
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 0.5 łyżeczki
mąka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kani z pulpetami

Pyszny pomysł na obiad - gulasz z kani podawany z pulpetami drobiowymi. 

Takie danie chociaż pracochłonne to tak smaczne, że w pełni to wynagradza.

Gulasz z kani możecie podawać z pulpetami ale jeśli wolicie wersję szybszą to nie przyrządzajcie ich, a po prostu podajcie danie z pieczywem. Też będzie smacznie. 

Pulpety:

Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące.

Gulasz:

Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki. Do pory dodaję marchewkę, paprykę i chwilę przesmażam.Wlewam 500 ml wody, dodaję koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę ostrą, wędzoną i gotuję 10 minut. Wkładam na wierzchu pulpety i gotuję kolejne 10 minut. Kanie kroje na kawałki. Przesmażam na oleju na patelni osobno. Dodaję do gulaszu i gotuję jeszcze z dwie minuty. Gulasz podaję z natką.

Szukasz inspiracji na wykorzystanie kani? Polecam przepis na penne z kaniami w sosie śmietanowym. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak