Gulasz z kani z pulpetami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Gulasz, który zrobiłam z kaniami zebranymi przeze mnie w lesie. Uwielbiam te grzyby. Gulasz podałam z pulpetami drobiowymi. Bardzo lubię takie obiady jednogarnkowe. Gulasz jest syty, zawiera dużo warzyw. Zamiast kani możemy dodać do niego na przykładam pieczarki albo boczniaki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

gulasz

  • kanie

    6 sztuk
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • wędlina wędzona

    0.5 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    5 gałązek
  • olej rzepakowy

    4 łyżki

pulpety

  • piersi z kurczaka

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryczka chili

    1 szczypta
  • przyprawa do kurczaka

    0.5 łyżeczki
  • mąka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pulpety:

Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące.

Gulasz:

Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki. Do pory dodaję marchewkę, paprykę i chwilę przesmażam.Wlewam 500 ml wody, dodaję koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę ostrą, wędzoną i gotuję 10 minut. Wkładam na wierzchu pulpety i gotuję kolejne 10 minut. Kanie kroje na kawałki. Przesmażam na oleju na patelni osobno. Dodaję do gulaszu i gotuję jeszcze z dwie minuty. Gulasz podaję z natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat