Gulasz z kani z pulpetami

Gulasz z kani z pulpetami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Gulasz, który zrobiłam z kaniami zebranymi przeze mnie w lesie. Uwielbiam te grzyby. Gulasz podałam z pulpetami drobiowymi. Bardzo lubię takie obiady jednogarnkowe. Gulasz jest syty, zawiera dużo warzyw. Zamiast kani możemy dodać do niego na przykładam pieczarki albo boczniaki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

gulasz

  • kanie

    6 sztuk
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • wędlina wędzona

    0.5 łyżeczka
  • papryka ostra

    1 szczypta
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    5 gałązek
  • olej rzepakowy

    4 łyżki

pulpety

  • piersi z kurczaka

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryczka chili

    1 szczypta
  • przyprawa do kurczaka

    0.5 łyżeczki
  • mąka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pulpety:

Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące.

Gulasz:

Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki. Do pory dodaję marchewkę, paprykę i chwilę przesmażam.Wlewam 500 ml wody, dodaję koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę ostrą, wędzoną i gotuję 10 minut. Wkładam na wierzchu pulpety i gotuję kolejne 10 minut. Kanie kroje na kawałki. Przesmażam na oleju na patelni osobno. Dodaję do gulaszu i gotuję jeszcze z dwie minuty. Gulasz podaję z natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat