Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kani z pulpetami
Pyszny pomysł na obiad - gulasz z kani podawany z pulpetami drobiowymi.
Takie danie chociaż pracochłonne to tak smaczne, że w pełni to wynagradza.
Gulasz z kani możecie podawać z pulpetami ale jeśli wolicie wersję szybszą to nie przyrządzajcie ich, a po prostu podajcie danie z pieczywem. Też będzie smacznie.
Pulpety:
Pierś z kurczaka, cebulkę miele maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję jajko, natkę posiekaną, bułkę tartą, sól, pieprz, chili. Mięso wyrabiam, formuje małe pulpety które obtaczam w mące.
Gulasz:
Na patelni głębokiej smażę na oleju, pokrojona cebule, czosnek. Dodaję pokrojoną porę. Marchewkę kroję w cienkie słupki, paprykę na kawałki. Do pory dodaję marchewkę, paprykę i chwilę przesmażam.Wlewam 500 ml wody, dodaję koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, paprykę ostrą, wędzoną i gotuję 10 minut. Wkładam na wierzchu pulpety i gotuję kolejne 10 minut. Kanie kroje na kawałki. Przesmażam na oleju na patelni osobno. Dodaję do gulaszu i gotuję jeszcze z dwie minuty. Gulasz podaję z natką.