Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapki z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebulka szalotka
czosnku 1 ząbek
oliwy 2 lyżki
pieczarek 250 g
sól
pieprz
sherry wytrawnej 100 ml
mąki ziemniaczanej 1 łyżka
natki pietruszki posiekanej 2 łyżki
masła 4 łyżki
sera zółtego startego 50 g
chleb pełnoziarnisty 8 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapki z pieczarkami

Szalotkę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i mieszając, smażyć 5 minut na patelni z cebulką i czosnkiem. Wlać sherry, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać na gładko ze śmietaną i wlać do pieczarek. Mieszając, doprawić masę do zgęstnienia. Dodać natkę i odstawić do ostygnięcia.
Z chleba tostowego odkroić skórkę. Kromki posmarować z obu stron masłem, przekroić na pół i ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180stC. Wyjąć i posmarować masą pieczarkową.
Każdą kromkę posypać serem i na 5 minut wstawić do piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak