Kanapka paryska

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Wysublimowane smaki prosto z francuskiej kuchni. Przykładem jest ta kanapka, w której znajdziemy bardzo dużo ciekawych połączeń smakowych. Kremowy ser brie w połączeniu ze słodką figa, chrupiącymi pistacjami i pikantną rukolą obtoczona w klasycznym sosie winegret z dodatkiem musztardy francuskiej, która niczym kawior strzela pomiędzy zębami.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    4 łyżki
  • cukier

    1 szczypta
  • ocet jabłkowy

    1 łyżeczka
  • bagietka

    1/2 sztuki
  • ser brie

    1/4 sztuki
  • rukola

    1 garść
  • pistacje

    10 gramów
  • figi

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miseczki przełóż musztardę, dodaj ocet, sól oraz cukier, wszystko dokładne wymieszaj po czym energiczne mieszając trzepaczką rózgową dodawaj stopniowo oliwę z oliwek.

Wymieszaj rukolę z winegretem, a bagietkę przetnij na pół i delikatnie podpiecz. Na spodzie bagietki ułóż rukolę, następnie kawałki sera brie, cienko pokrojoną figę a całość posyp pistacjami i przykryj druga częścią bagietki.

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat