Kalmary w białym winie i pomidorach

Kalmary w białym winie i pomidorach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalmary

    500 g
  • pomidory

    2
  • cebula

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • bazylia świeża

    1 łyżka
  • białe wino

    1/2 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalmary rozmrozić, odsączyć z wody. Cebulę pokroić w piórka, a następnie razem z kalmarami wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając, by składniki nie przywarły do patelni. Dodać pokrojonego w drobną kostkę pomidora, wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać posiekany czosnek i bazylię oraz łyżkę mąki, całość zasmażać ok. minuty cały czas mieszając, następnie wlać wino, wymieszać i zagotować. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

07.07.2014 20:06
moje smaki, smacznie przygotowane kalmary

BernadettaP

05.03.2014 22:52
Bardzo lubię kalmary, ale rzadko można kupić w sklepie naprawdę ładne.

aisoglam

05.03.2014 22:49
Pyszności :)

aniagdz

05.03.2014 19:45
jedno z moich ulubionych rarytasów :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat