Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kalmary faszerowane ryżem z sosem pomidorowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalmary 200 g
cebula 80 g
pieczarki 50 g
ryż 40 g
natka pietruszki 2 g
sos
Wywar: 30 g
koncentrat pomidorowy 10 g
cebula 12 g
tłuszcz 5 g
mąka 5 g
śmietana 30 g
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: kalmary faszerowane ryżem z sosem pomidorowym

W osolonej wodzie ugotować kalmary i odcedzić. Ugotować ryż. Cebulę i pieczarki pokroić i dusić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać ryż i drobno pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać, przyprawić do smaku. Farszem nadziewać tuszki kalmarów. Przygotować sos: cebulę drobno pokroić i udusić na tłuszczu. Koncentrat dodać do cebuli i dusić pod przykryciem. Zimny wywar rozmieszać z mąką, dodać do sosu i zagotować. Dodać śmietanę i przyprawy. Zalać tuszki sosem i zapiec w piekarniku przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak