kalmary faszerowane ryżem z sosem chrzanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalmary

    200 g
  • cebula

    80 g
  • pieczarki

    50 g
  • ryż

    40 g
  • natka pietruszki

    2 g
  • sos

  • Wywar:

    70 g
  • śmietana

    30 g
  • chrzan

    25 g
  • tłuszcz

    7 g
  • mąka

    5 g
  • żółtko

    1
  • sól

  • cukier

  • Kwas cytrynowy Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W osolonej wodzie ugotować kalmary i odcedzić. Ugotować ryż. Cebulę i pieczarki pokroić i dusić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać ryż i drobno pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać, przyprawić do smaku. Farszem nadziewać tuszki kalmarów. Przygotować sos: zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dodać starty chrzan i przyprawy, zagotować. Wlać śmietanę roztrzepaną z żółtkiem. Zalać tuszki sosem i zapiec w piekarniku przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smile 30.05.2012 23:42
wykwintnie brzmi ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat