Kalarepa duszona do obiadu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalarepka młoda

    0,5 kg
  • mleko

    1 szklanka
  • pietruszka

    1/2 korzeń
  • sól do smaku

  • cukier

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    1/3 szklanki
  • koperek

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kalarepę obrać z liści i skórki. Pokroić w kostkę. Korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku zagotować mleko z dodatkiem pół szklanki wody i z cukrem, dodać sól , pietruszkę i kalarepę. Dołożyć masło i dusić pod przykryciem, aż kalarepa zmięknie .Mąkę rozprowadzić w jogurcie i wlać do uduszonej kalarepy. Wymieszać i jeszcze chwilę dusić mieszając. Dodać koperek i wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Najlepiej smakuje ciepło, jako dodatek do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 18.08.2014 10:45
smaczna , lubię taka:)
gusia1000 16.08.2014 23:09
Dobry obiad.
Mysiunia 01.08.2014 16:20
super propozycja :)
Iwusia 31.07.2014 22:47
smaczny ten Twój obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat