Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior duszony w mleku kokosowym

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wyrazistość smaku poprawiam nutką chili! Jak wyszło? Czy jest smaczne? Tego nie stwierdzicie patrząc na zdjęcie! Zapraszam do zapoznania się z szczegółowym przepisem oraz samodzielnego przyrządzenia!

Składniki:

Składniki:

kalafior 450 gramów
olej kokosowy 1 łyżka
imbir starty 1 łyżka
roztarte ząbki czosnku 2 sztuki
papryczka chili (posiekana) 1 sztuka
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
bulion drobiowy 250 mililitrów
mleko kokosowe 400 mililitrów
ziemniaki 4 sztuki
szpinak świeży 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior duszony w mleku kokosowym

Kalafior dzielimy na różyczki.

W rondlu rozgrzewamy olej, delikatnie podsmażamy czosnek, imbir i papryczkę. Ciągle mieszając dodajemy kurkumę i paprykę, podlewając mlekiem kokosowym (po łyżce), do momentu powstania zagęszczonej pasty.

Wlewamy gorący bulion, resztę mleka, mieszamy, solimy i zagotowujemy.

Do sosu przekładamy różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Dusimy do ich miękkości (około kwadransa). Dodajemy szpinak, gotujemy przez minutę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak