Kalafior duszony

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wrzątek

    2 szkl
  • kalafior

    1 sztuka
  • sól

    3 łyżeczki
  • masło

    4 łyzeczki
  • ocet

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opłukany kalafior podzielić na różyczki, włożyć do garnka Wlać wrzątek, wsypać dwie łyżeczki soli, gotować 3 min, dokładnie osączyć, odstawić. Oliwę rozgrzać w rondlu, dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 5 min na małym ogniu, często mieszając. Wlać ocet, włożyć kalafior, doprawić pozostałą łyżeczka soli oraz pieprzem, wymieszać. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat