Kakaowy tort Pawłowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    1 szklanka
  • cukier

    300 gram
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • kakao ciemne

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • śmietana kremówka

    1/2 litra
  • cukier puder

    1 łyżka
  • brzoskwinie

    2 sztuki
  • morele

    3 sztuki
  • śliwki

    2 sztuki
  • wiórki czekoladowe

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BEZOWY SPÓD: do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, pod koniec partiami dodaję cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną i kakao mieszam z pianą na najwolniejszych obrotach miksera.

Na papierze do pieczenia układam dno tortownicy o średnicy 23 cm i patyczkiem do szaszłyków odciskam jego kształt. Na to wykładam ubitą pianę i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę jeszcze kolejne 90 minut.

Na wystudzonym bezowym spodzie rozsmarowuję ubitą z cukrem pudrem bitą śmietanę i pokrojone na kawałki owoce. Posypuję wiórkami czekoladowymi.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jordi 22.09.2013 09:02
wygląda bardzo zzapraszająco
kuklik 18.09.2013 19:15
żeby można choć kawałek przez komputer porwać
IZABELA29 07.09.2013 09:13
chętnie spróbuję .
alaaa 30.08.2013 21:34
takim torcikiem nie pogardzę,pycha
Granita 30.06.2013 00:40
przepięknie kolorowy
kate.500 16.04.2013 07:59
wyglada kapitalnie
Aneta41 16.03.2013 19:38
jaki kolorowy:) na pewno musi być znakomity
caralajna 01.12.2012 10:20
wow, wygląda obłędnie :)
anemon 17.11.2012 20:15
Dziękuję Wam bardzo za miłe słowa.
barbara11561 16.11.2012 18:00
brak słów zachwytu nad tym deserkiem:):):)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat