Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowy torcik z kawową pianką
Przygotowanie ciasta:
Tak przygotowane ciasto wylać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut.
Przygotowanie pianki kawowej:
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, wsypać żelatynę, podgrzać (nie zagotować) i mieszać do rozpuszczenia, odłożyć do przestygnięcia.
Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cappuccino na sztywną pianę. Pod koniec powoli wlać płynną żelatynę z kawą, zmiksować.
Przełożenie ciasta:
Połowę kremu wyłożyć na jeden krążek ciasta. Przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu, wyrównać.
Po wierzchu torcik posypać startą na tace czekoladą i schłodzić w lodówce.