Kakaowy jabłecznik z budyniem

Kakaowy jabłecznik z budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 i 3/4 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • kakao

    4 łyżki
  • margaryna

    1 i 1/2 kostka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • jabłka

    750 gram
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mleko

    750 mililitr
  • cukier

    3 łyżki
  • cynamon

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao siekamy z margaryną. Następnie dodajemy jajka oraz cukier. Zagniatamy ciasto.

2.Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta, zawinięte w folię spożywczą, wkładamy do lodówki.

3. Jabłka obieramy i kroimy w półplasterki lub niewielką kostkę .

4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułką tartą, a na nim układamy kawałki jabłek ,posypując wszystko obficie cynamonem.

5.Podgrzewamy mleko. W około 250ml rozpuszczamy budynie wraz z 3 łyżkami cukru. Gotujemy budyń, który jeszcze gorący, wylewamy na jabłka. Równomiernie go rozprowadzamy po owocach.

6.Na budyń ścieramy ciasto z zamrażalnika.

7.Pieczemy 50min w temp 170C.

więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 07.07.2013 11:06
smaczne ciasto
halina17 16.05.2013 17:09
Smaczne ciasto.
KasiaK90 16.05.2013 13:52
widzę że takie pyszny że same okruszki zostają ;)
dwa pokoje z kuchnią 16.05.2013 10:14
ciekawy przepis, muszę go wypróbować
Janina 16.05.2013 09:48
Bardzo lubię ten sermik
jasiek 16.05.2013 09:38
dobre połączenie smaków
monisia1977 16.05.2013 06:51
super ciacho
angelika14 16.05.2013 00:26
świetne ciacho, jutro zabieram się o pieczenia
migotka28 15.05.2013 23:07
podobny do serniczka jaki robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat