Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowo-czekoladowa truskawka do słoika.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki świeże 1 kg
cukier 0,5 kg
cukier waniliowy 1 łyżka
kakao 30 g
czekolada gorzka 50 g

Porada

Należy gotować truskawki tyle czasu, w zależności jak gęsty dżem chcemy uzyskać, im dłużej je gotujemy, tym dżem będzie gęstszy, bo wyparuje z truskawek sok.

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowo-czekoladowa truskawka do słoika.

Umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka. Zasypać truskawki umieszczone w garnku białym cukrem z dodatkiem waniliowego cukru. Zasypane cukrem truskawki pozostawić na około 15 minut, a następnie wstawić je do gotowania na bardzo małym płomieniu. Gotować truskawki od czasu do czasu mieszając przez około godzinę. Na sam koniec gotowania dżemu, jak truskawki będą już miękkie, rozgotowane, zrobi się z nich dżem o zadowalającej nas konsystencji dodajemy do truskawek gorzkie kakao i połamaną na mniejsze kawałki, rozdrobnioną gorzką czekoladę. Gotujemy wszystko jeszcze razem jedynie przez chwilę, aż czekolada się rozpuści, aż kakao się połączy z truskawkowym dżemem. Gotowy, gorący kakaowo - czekoladowy dżem nalewać do słoiczków, po czym słoiczki dokładnie zakręcać i odstawiać do góry dnem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 23.06.2014 18:35
Pyszny musi być ten dżemik.
cukiereczek 23.06.2014 17:58
domowe przetwory są Najlepsze
Ada-Gaba 23.06.2014 17:36
bardzo fajny przepis, przepyszny dżemik
Gracer 23.06.2014 17:17
To musi być przepyszne
Ola1young 23.06.2014 16:08
przepyszne zapasy domowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak