Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe muffinki z orzechami
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich ostudzone masło i mleko - wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera.
2. Do drugiej miski dodajemy obie mąki (pszenną i żytnią), kakao, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszamy wszystkie suche składniki.
Następnie do suchych składników dodajemy mokre składniki z pierwszej miski oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii i posiekane orzeszki ziemne. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Powstałą masą napełniamy muffinki silikonowe do 3/4 pojemności i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Gotowe muffinki po ostudzeniu możemy udekorować cukrem pudrem lub ulubionym kremem.
Życzę smacznego! :)