Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowe kluski na parze

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
jajko 2 sztuki
masło 3 łyżki
drożdże świeże 30 gram
mleko 1 szklanka
sól szczypta
cukier 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka

Porada

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową (za wyjątkiem mleka, które trzeba lekko podgrzać).

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe kluski na parze

Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy cukrem i zalewamy połową letniego mleka. Mieszamy, a następnie dodajemy 2-3 łyżki mąki i ponownie mieszamy.
Odstawiamy na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Kiedy na powierzchni utworzy się charakterystyczna pianka, dodajemy pozostałą mąkę, kakao, jajka, sól i resztę letniego mleka. Zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie zagniatamy.
Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Na gazie stawiamy garnek z niewielką ilością wody, gumką lub sznurkiem przywiązujemy na wierzchu garnka ścierkę lub pieluchę tetrową.
Z wyrośniętego ciasta formujemy średniej wielkości kulki, odkładamy na stolnicę oprószoną mąką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.
Po tym czasie wyrośnięte kluski parujemy porcjami pod przykryciem ok. 7-8 minut.
Podajemy na ciepło z jogurtem naturalnym lub na zimno np. z dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 09.11.2015 09:49
najlepsze robiła kiedyś moja babcia,pycha ! :)
gosia56 09.11.2015 07:56
na pewno pyszne
Maridka19 09.11.2015 07:47
Ciekawy pomysł :)
jagoda5913 09.11.2015 00:19
super pomysł
sylwia_sl 08.11.2015 23:13
pomysł bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak