Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowe kluski na parze
Odstawiamy na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Kiedy na powierzchni utworzy się charakterystyczna pianka, dodajemy pozostałą mąkę, kakao, jajka, sól i resztę letniego mleka. Zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i ponownie zagniatamy.
Odstawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Na gazie stawiamy garnek z niewielką ilością wody, gumką lub sznurkiem przywiązujemy na wierzchu garnka ścierkę lub pieluchę tetrową.
Z wyrośniętego ciasta formujemy średniej wielkości kulki, odkładamy na stolnicę oprószoną mąką i pozostawiamy na 10-15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.
Po tym czasie wyrośnięte kluski parujemy porcjami pod przykryciem ok. 7-8 minut.
Podajemy na ciepło z jogurtem naturalnym lub na zimno np. z dżemem.