Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kakaowa rozkosz z bitą śmietaną- biszkopt

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 czubate łyżki
jaja 3 sztuki
cukier 3 łyżki
sól szczypta
cukier wanilinowy 0,5 opakowanie
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
masło 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżeczki
kakao 1 czubata łyżka
masa czekoladowa
śmietana kremówka 1 szklanka
czekolada gorzka 1 sztuka
kakao 2 łyżeczki
jaja 3 sztuki
cukier 6 łyżek
wódka 2 kieliczki
bita śmietana
śmietana kremówka 2 szklanki
cukier puder 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kakaowa rozkosz z bitą śmietaną- biszkopt

Ciasto robiłam na dużej prostokątnej blaszce

Ciasto:
Żółtka utrzeć na puszystą masę (dokładnie i długo). Białka ubić z odrobiną soli na bardzo sztywną. Mąkę łączę z kakao, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Do białek dodaję trochę żółtek, 2 łyżki mieszanki z mąki i dokładnie i delikatnie mieszam jak już składniki połączą się dodaję resztę żółtek, resztę mąki i znów dokładnie i delikatnie mieszam.
Blaszkę smaruję cieniuteńko masłem i obsypuję delikatnie bułką tartą.
Biszkopt piekę 35 min w 180 stopniach.

Masa czekoladowa:
Jajka ubić z 3 łyżkami cukru i żelatyną (wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzątku i przestudzoną). W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z 0,5 szklanki śmietany kremówki, gdy się dokładnie rozpuści ostudzić. Dodać do ubitych jaj rozpuszczoną czekoladę i kakao, a następnie resztę śmietany i cukru. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać wódkę i znów dokładnie wymieszać.

Bita śmietana:
Kremówkę ubić z rozpuszczoną w odrobince wrzątku żelatyną i ostudzoną. Dodać cukier puder.

Składanie:
Biszkopt dzielę na 2 części. Na pierwszą część nakładam masę czekoladową, przykrywam drugą częścią i nakładam bitą śmietaną. Całość posypuję kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 27.02.2013 14:20
po prostu rewelacja
matesko 20.02.2013 12:21
apetyczna
Łucja 06.02.2013 22:07
pycha :)
MAR3STA 04.02.2013 18:56
lubię takie deserki
Elżbieta17 01.02.2013 21:22
rewelacyjny deser:)
Paulina16 11.01.2013 09:41
Wgląda smakowicie szkoda tylko, że z bitą śmietaną za którą nie przepadam ;)
Sylwia56
Sylwia56 18.09.2012 16:27
wspaniały
Mati3 18.09.2012 16:22
fajny przepis:)
parysek10 18.09.2012 16:09
po prostu cudo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak