Kajmakowa babka z polewą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • jajka

    3 sztuki
  • masło lub margaryna

    20 dag
  • masa krówkowa

    20 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    półtorej szklanki

Polewa

  • masa krówkowa

    20 dag
  • biała czekolada

    5 dag

Dodatkowo

  • bułka tarta

    1 łyżka
  • masło lub margaryna

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kajmakowa babka z polewą. foto
Masło lub margarynę,cukier i jajka dokładnie ucieramy,następnie dodajemy masę krówkową i budyń w proszku,dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia,również dokładnie ucieramy.
Krok 2 - Kajmakowa babka z polewą. foto
Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
Krok 3 - Kajmakowa babka z polewą. foto
Następnie babkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z foremki.
Krok 4 - Kajmakowa babka z polewą. foto
Dwie kostki czekolady odkładamy do dekoracji i ścieramy na tarce.Pozostałą czekoladę z kajmakiem przekładamy do miski i roztapiamy w kąpieli wodnej.Następnie jeszcze ciepłą dekorujemy babkę.Dekorujemy również startą czekoladą.Odstawiamy do stężenia.
Babeczka35
Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 10.04.2017 18:25
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 23:02
Fajny przepis.
Babeczka35 23.03.2015 17:45
W takim razie zapraszam.
Zdzisław 22.03.2015 18:26
takie słodkości bardzo lubię
Babeczka35 22.03.2015 16:10
Dziękuję:)
Anna169Hosz 22.03.2015 16:07
Ale fajna baba:)
Justi2401 22.03.2015 15:46
Piękna i dorodna baba ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat