Kaczka z pomarańczami i żurawiną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 szt,
  • Majeranek suszony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • ząbki czosnku

  • sól i pieprz

    do smaku,
  • pomarańcze

    2 szt,
  • sok z pomarańczy

    1 szt,
  • żurawina suszona

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie oczyszczamy,myjemy a następnie dobrze osuszamy.
Przyprawy mieszamy i dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami mięso, jak w środku tak i zewnątrz.
Kaczkę obkładamy obranymi , pokrojonymi ząbkami czosnku.
Kaczka powinna być dobrze doprawiona natarta przyprawami.
Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kaczkę nadziewamy wcześniej przygotowanymi owocami ( obranymi i pokrojonymi pomarańczami wymieszanymi z garścią żurawiny i majerankiem.)
Kaczkę spinamy wykałaczkami lub zszywamy nitką kuchenną i przekładamy do brytfanki.
Następnie kaczkę polewamy sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy (pomarańcze najpierw dokładnie myjemy).
Kaczkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, podlewamy jeszcze niewielką ilością wody i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny.(ja przykrywam folią aluminiową).
Po tym czasie zdejmujemy folie , zmniejszamy temperaturę i pieczemy kaczkę do miękkości około 1 - 1,5 godziny. (w zależności jakie kto lubi miękkie mięso) często polewając sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 07.06.2018 12:14
dobre mieso.
Bożena Matuszczyk 06.01.2018 13:10
Była smaczna ,zazwyczaj robię nadzianą jabłkami i żurawiną.;)
Babeczka35 03.01.2018 07:45
Taka kaczuszka to musi być pyszna.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat