Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z jabłkami.
Sposób wykonania; Kaczkę myjemy ,osuszamy nacieramy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę .Olej łączymy z przeciśniętym czosnkiem dodajemy majeranek ,przyprawy do drobiu mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy ,nacierając całą kaczkę zewnątrz jak i wewnątrz. Kaczkę włożyć na godzien do lodówki.
2.
Po godzinie do kaczki dodajemy masło,kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia ,pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni około 1,5 godz .polewając ja wytopionym tłuszczem .Po połowie pieczenia kaczkę obracamy .Jabłka obieramy kroimy na ćwiartki posypujemy jeszcze majerankiem i dodajemy do kaczki ,pieczemy jeszcze około 40 min bez przykrycia do miękkości ciągle polewając tłuszczem .
3.
Podajemy z sosem .kluskami i czerwoną kapustą.