Kaczka z jabłkami pieczona w rękawie

Kaczka z jabłkami pieczona w rękawie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

  • oliwa

  • majeranek Prymat

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól morska

  • jabłka

    2 Reneta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie myjemy, w środku zwykle znajduje się obcięta szyja, którą można wykorzystać do rosołu ;-)
Jeśli kaczka ma na sobie pojedyncze pióra warto je wyrwać pęsetą.

Następnie nacieramy dokładnie kaczkę zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz oliwą z oliwek, solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy odrobinę estragonu.

Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Jabłka -najlepiej jak znajdziecie jakieś kwaśne - myjemy, kroimy na ćwiartki i obieramy z szypuł, następnie wkładamy do kaczki i zaszywamy nitką.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, kaczkę zawijamy w rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Kaczka ma się piec ok. 2 godzin, z tym, że pół godziny przed wyjęciem rozcinamy rękaw, żeby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cooleczka

18.07.2013 14:51
uwielbiam taką kaczkę z jabłkami

Rafał10

14.04.2013 19:19
wygląda niezwykle apetycznie :)

Janina

10.04.2013 16:04
Bardzo smaczne

leonowie

10.04.2013 15:05
z chęcią bym się poczęstowała.

bogusia19

10.04.2013 14:37
smakowita na pewno

dodi

10.04.2013 14:33
mniam, palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat