Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kaczka
1 sztuka -
pomarańcza
4 sztuki -
dżem pomarańczowy
4 łyżki -
wywar z kury
250 ml -
cukier
2 łyżki -
sok z cytryny
3 łyżeczki -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
masło
1 łyżka -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku
Sposób przygotowania
Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąc sok. Cukier stopić na karmel. Rozprowadzić gorącym sosem, wymieszać, dodać sok z pomarańczy i cytryny, dopawić. Zagotować. Do mąki ziemniaczanej dodać trochę zimnej wody, rozrobić i dodać do sosu. Pozostałe pomarańcze pokroić w plastry. Zanurzyć w rozgrzanym tłuszczu. Kaczkę ułożyć na plastrach pomarańczy. Sos podać osobno, posypać skórką pomarańczową.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się