Kaczka w pomarańczach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1 sztuka
  • pomarańcza

    4 sztuki
  • dżem pomarańczowy

    4 łyżki
  • wywar z kury

    250 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    3 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczka natrzeć solą i pieprzem. Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy wlać do wnętrza kaczki. Zaszyć ją. Udka obwiązać. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Kaczkę ułożyć na ruszcie do doły piersiami i wstawić do piekarnika.Podlać 1/2 szklanki wody i piec około 1,5 godziny. Po 40 minutach kaczkę obrócić. Pod koniec pieczenia kaczkę posmarować dżemem. Po upieczeniu kaczkę zostawić w piekarniku. Zebrać tłuszcz powstały z pieczenia, dodać 1/2 szklanki gorącej wody i dolać tyle rosołu, żeby płynu było w sumie 1/2 litra.
Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąc sok. Cukier stopić na karmel. Rozprowadzić gorącym sosem, wymieszać, dodać sok z pomarańczy i cytryny, dopawić. Zagotować. Do mąki ziemniaczanej dodać trochę zimnej wody, rozrobić i dodać do sosu. Pozostałe pomarańcze pokroić w plastry. Zanurzyć w rozgrzanym tłuszczu. Kaczkę ułożyć na plastrach pomarańczy. Sos podać osobno, posypać skórką pomarańczową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 16.05.2011 23:29
rewelacja!!
Seba 26.04.2011 10:18
pycha
marta0906 22.01.2011 21:32
ciekawy przepis nigdy takiej nie próbowałam
Iwona51 12.01.2011 13:24
smaczne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat